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 Public Ruling
   Pay-roll Tax Act—Harmonised:  

EXEMPT CHARITABLE INSTITUTIONS – 
MEANING OF ‘EXCLUSIVELY’ 

 

 

 

A Public Ruling, when issued, is the published view of the Commissioner on the particular topic to 
which it relates. It therefore replaces and overrides any existing private rulings, memoranda, 
manuals and advice provided by the Commissioner in respect of the issue/s it addresses. Where a 
change in legislation or case law (the law) affects the content of a Public Ruling, the change in the 
law overrides the Public Ruling—that is, the Commissioner will determine the tax liability or 
eligibility for a concession, grant, subsidy or exemption, as the case may be, in accordance with 
the law. 
 

What this Ruling is about 
1. The Pay-roll Tax (Harmonisation) Amendment Act 2008 amended the Pay-roll Tax Act 1971 

(the Pay-roll Tax Act) with effect from 1 July 2008 to harmonise certain aspects of 
Queensland's pay-roll tax system with the systems of other jurisdictions.  

 
2. Section 14(2) of the Pay-roll Tax Act provides an exemption from pay-roll tax for the wages 

paid by an exempt charitable institution (as defined in s.14(1)).1  
 
3. Depending on the nature of the exempt charitable institution, s.14(2) of the Pay-roll Tax Act 

restricts the exemption to wages paid or payable to a person engaged exclusively in the work 
of the exempt charitable institution, where such work (exempt work) is:  

(a) for a qualifying exempt purpose (as defined in s.14(1)) or  

(b) of a kind ordinarily performed in connection with the conduct of that type of exempt 
charitable institution. 

  
4. The primary function of the exempt charitable institution is referred to in this Public Ruling as 

‘the primary purpose’.  
 
5. This Public Ruling explains the interpretation adopted by the Commissioner of State 

Revenue (the Commissioner) of the term ‘exclusively’ as referred to in s.14(2) of the Pay-roll 
Tax Act in respect of exempt charitable institutions.  

                                    
1  See also Public Ruling GEN003—Exempt institutions and exempt charitable institutions, Public Ruling GEN004—

Relief of poverty, Public Ruling GEN005—Public benevolent institutions and Public Ruling GEN006—Guidelines as 
to charitable object or an object promoting the public good   
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Ruling and explanation 
6. The employees of an exempt charitable institution may belong to one of the following 

categories:  

(a) Category I – persons engaged exclusively in exempt work  

(b) Category II – persons engaged in administrative/management roles and  

(c) Category III – persons engaged wholly in business activities undertaken by the exempt 
charitable institution to fund the primary purpose.  

 
7. Wages paid to persons in Category I, such as carers and counsellors, clearly satisfy the 

requirements of s.14(2) of the Pay-roll Tax Act and are exempt from pay-roll tax.  
 
8. On a strict interpretation of s.14(2) of the Pay-roll Tax Act, persons in Category II are not 

considered as being engaged exclusively in exempt work. Therefore, wages paid to these 
personnel are technically excluded from the exemption.  

 
9. However, where such persons are engaged predominantly in exempt work, the 

Commissioner will regard those persons as being engaged exclusively in exempt work for 
the purposes of s.14(2) of the Pay-roll Tax Act. A Chief Executive Officer (CEO) would 
typically fall within this category. Other persons such as administrative staff may also fall 
within this category. Accordingly, the Commissioner will regard wages paid to those persons 
as exempt from pay-roll tax.  

 
10. Where a person’s role and duties encompass both exempt work and business activities of 

the exempt charitable institution, but he/she is not engaged predominantly in exempt work, 
the wages paid to that person are always subject to pay-roll tax.  

 
11. Wages paid to persons in Category III are subject to pay-roll tax even if the business 

activities of the exempt charitable institution are incidental and ancillary to its primary 
purpose. This is because these persons are not engaged either exclusively or predominantly 
in exempt work.  

 
Example  

The Helpers is an exempt charitable institution whose primary purpose is to provide short-
term accommodation and meals to the needy. In order to generate additional funds, the 
organisation runs a plant nursery and employs staff to work in that business.  
 
The Helpers employs a total of 90 persons engaged in the following capacities:  

• 60 persons are engaged directly in the provision of services to the needy  

• two managers oversee those services  

• eight persons provide administration and support services (five of these provide 
administrative/support services to the primary purpose only, two provide 
administrative/support services to both the primary purpose and the plant nursery 
activities, and one provides administrative/support services to the plant nursery 
business only)  

• a CEO and a Financial Controller and  

• 18 persons engaged in the operation of the plant nursery business (the profits of which 
are used to fund The Helpers’ primary purpose).  
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Wages paid to the following persons are clearly exempt from pay-roll tax:  

• the 60 persons engaged directly in the provision of services to the needy  

• the two managers engaged to oversee those services and  

• the five administrative/support staff members providing services to the primary purpose 
only.  

 
Wages paid to the following persons are clearly not exempt from pay-roll tax:  

• the 18 employees engaged in the plant nursery business and  

• the administrative/support staff providing services to the plant nursery business only.  
 
Strictly speaking, the wages paid to the CEO, the Financial Controller and the two 
administrative/support staff that service both the primary purpose and plant nursery business 
are not wages paid to persons engaged exclusively in exempt work, because their roles and 
responsibilities also encompass the plant nursery business. However, the Commissioner will 
regard these wages as exempt from pay-roll tax as long as their duties and responsibilities 
are directed predominantly towards the primary purpose of the institution.  

 
12. Unless an exempt charitable institution:  

(a) pays wages to employees engaged in work other than exempt work or  

(b) is otherwise deemed to have paid wages under the Pay-roll Tax Act  

in excess of the threshold, no pay-roll tax is payable. 
 

Date of effect 
13. This Public Ruling takes effect from 1 July 2008. 
 
 
 
David Smith 
Commissioner of State Revenue 
Date of Issue 24 February 2009 
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